Terapeut Föreläsare och Medmänniska
Jag är utbildad psykosyntesterapeut och certifierad coach. Under tjugo år har jag haft olika befattningar inom det privata näringslivet. Jag driver lokalavdelningen Mind Göteborg som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa och hjälpa människor i kris. En viktig stödinsats som vi drivit sedan 2016 här i Göteborg är Självmordslinjen. Jag utbildar och föreläser om hur du som medmänniska kan möta människor som mår psykiskt dåligt eller är självmordsnära.
Perioder i livet påverkar oss. Ibland försöker vi med energi och kraft förtränga jobbiga händelser eller trauman som hände när vi var barn. Ibland tar vi beslut som påverkar vilken riktning livet tar: val av studier, yrke, partner, boendemiljö. Jag har under större delen av mitt liv drivits av att det varit viktigt att prestera och komma ”någon vart”. Detta ”vart” blev aldrig definierat och plötsligt befann jag mig i sammanhang som ledde mig i en bestämd riktning. Men hade jag valt riktningen själv? Var riktningen rätt? För mig? Frågorna jag ställde mig var oerhört svåra att besvara – vem är jag, vem hade jag blivit och vem vill jag vara?
Alltför ofta lever och agerar vi nämligen utifrån bilder som skapats av oss själva eller andra, och inte sällan låter man sitt liv bestämmas av det intryck man vill göra.
Under vissa perioder accepterar jag min livsångest som ofta är existentiell och öppet frågande – vad är meningen med alltihop? Under andra perioder har jag svårare att acceptera den. Då passar den på att invadera mina tankar, mitt känsloliv och min kropp. Den lyckas på något sätt smita förbi de flesta av mina överlevnadsstrategier och påverka mig, mina beslut och förbruka mängder av energi.
Vid sidan av att förhålla mig till min ångest, en livsresenär jag ständigt lär mig acceptera, har jag sysslat med försäljning och marknadsföring i större delen av mitt liv. Efter att ha studerat juridik och socialt arbete samt spelat fotboll större delen av min vakna tid, började jag arbeta inom området för Life Science. Efter ett par år i en lärorik miljö med högt tempo och prestationsinriktade människor började jag fundera. Funderingarna ledde mig vidare till en utbildning som coach och därefter till terapeut. En utbildning som gav mig tillfälle att möta andra människor som brottas med sina tankar, sitt känsloliv, sin kropp, sina gamla kriser och sin oro för framtiden.
Vill du ha fler detaljer kring min utbildning, kompetens och yrkeserfarenhet, läs vidare på LinkedIn.
- Som terapeut och mentor har jag tystnadsplikt och har förbundit mig att följa Psykosyntesförbundets Etiska regler.
- Den verksamhet som jag bedriver är inte att betrakta som hälso- och sjukvård.
- Jag innehar F-skattsedel
Värderingar
Medvetenhet: Ju mer medveten man blir om sig själv, ju större blir möjligheten att uppleva sig själv och desto mer öppnar sig vår omvärld. Vi behöver alla skapa vårt eget innehåll i livet. För att lyckas, blir det enklare om vi vet vilka vi är och vad vi (egentligen) längtar efter.
Medkänsla: Att känna medkänsla med sig själv är avgörande för att kunna känna och visa medkänsla med andra. Medkänsla är bland det viktigaste vi kan ge oss själva och varandra.
Öppenhet: Alla har goda och mindre goda egenskaper. För att klara av olika situationer som vi ställs inför, behöver vi sannolikt dem allihop. Ofta ser vi inte saker ”så som de är”. Utan ”så som vi själva är”. Att lära känna sig själv innebär att vi ser och förhoppningsvis förstår oss själva och andra bättre. Att visa öppenhet inför vad olika egenskaper gör med oss leder till förståelse. Och – lyckas man med att se sig själv i ett större sammanhang – blir man också öppnare mot omvärlden och sina medmänniskor.
Tillit: Möten mellan människor kan bara bli äkta om man bidrar med sig själv. Det handlar om att meddela sig till en annan utifrån sådan som man är och av det som finns i djupet av sig själv. Det som berättas rättas inte till eller manipuleras innan det sägs. Grunden till att ett möte blir äkta är tilliten.